Banner met logo Ieberenhoeve
PensionstalLekker luierenHooi eten uit bakkenIn de weiWinter

 

 

Groepsstal

Onze paarden en pensionpaarden worden in een groepsstal met uitloop en weide gehouden. Wij hebben een overdekte groepsruimte van 12 x 13 meter. De paarden maken alleen gebruik van de ruimte als het langdurig regent en waait. In de winter zie je ze hier nauwelijks. In de zomer komen ze hier vaker om lekker in de schaduw te staan en te liggen en beschutting te zoeken tegen de muggen.

Aansluitend aan de overdekte groepsruimte ligt een ruime paddock waarin de paarden altijd zelf kunnen komen. Een gedeelte van de groepsstal is aan 3 zijden open zodat de paarden de ruimte hebben om weg te vluchten als hij wordt belaagd door een collega. Als paarden genoeg ruimte hebben in een groep zullen er eigenlijk nooit problemen zijn met elkaar te verwonden. Dit treedt meestal alleen op als paarden te weining leefruimte hebben. Vanuit de paddock kunnen de paarden de weide in. Wij willen in deze groepsstal ongeveer 10 paarden huisvesten, waaronder dus ook onze eigen paarden.

De opzet is om paarden een zo natuurlijk mogelijk leven te geven te midden van zijn soortgenoten. De meeste paarden die gedragsproblemen hebben knappen enorm op van het leven in de kudde. Ook de samenstelling van de kudde zal divers zijn om zo een natuurlijk mogelijke groep na te bootsen; merries, ruinen en jonge paarden in opfok.

Veulen in de groepVeulen in boxVeulen in de groepsstal

Op de foto linksboven zie je hoe de kudde de nieuwkomer observeert. Op deze manier kunnen ze eerst aan elkaar wennen voordat ze bij elkaar gezet worden. Op de foto in het midden zie je hoe een veulen even apart gezet is om rustig te kunnen eten van zijn bijvoeding. Op deze manier went het veulen om apart gezet te worden. Hij krijgt even een halstertje om en aandacht in de vorm van aanraken, poetsen etc. De kudde doet de rest van de opvoeding wat in deze fase het belangrijkste is. Veulens die met leeftijdgenoten in grote groepen gehouden worden missen deze opvoeding en omgang met oudere paarden. Op de foto rechts zie je hoe de paarden kunnen schuilen, in dit geval voor de zon.

Niet alleen het leven in een groep is van levensbelang voor een paard maar ook voldoende beweging. De groepsstal met uitloopmogelijkheden wordt dan ook zodanig ingericht dat de paarden in beweging blijven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het hooi op verschillende plaatsen ver uit elkaar te leggen. De drinkplaats ver bij de voerplaats en rustplaats uit de buurt te situeren. Het voordeel hiervan is dat het paard niet iedere dag bereden of gelongeerd hoeft te worden want beweging en aandacht krijgen ze genoeg. Het "nadeel" is dus dat het paard niet op je staat te wachten of je nog langs komt. Wil je dit ook voor je paard? Kom eens kijken bij ons en neem contact op via het contactformulier.