Banner met logo Ieberenhoeve
VakantiepaardPaarden in de weiPaarden tussen de bloemetjesLuierenWorkshopBuitenrijdenInloopstal

 

Het Blije paard.Lachend paard


Steeds vaker horen we de kreet "happy athlete" in de paardensport. Wat er onder verstaan wordt dat snappen de meesten onder ons nog wel. We willen dat ons paard blij is. Maar hoe kun je nu zien of het paard blij is. Daar zijn wel enigzins criteria voor maar wordt nogal erg verschillend geïnterpreteerd. Het grootste probleem is dat mensen paarden vergelijken met zichzelf en het paard menselijke eigenschappen toekennen.

"Mijn paard wil niet in de trailer dus hij zal wel geen zin hebben" of nog erger, "hij wil mij pesten". Het paard moet dan vooral stevig worden aangepakt. Dat een paard zo niet kan denken daar wordt gelukkig toch door heel wat paardenliefhebbers anders over gedacht.

Paarden worden nog steeds 24 uur per dag opgesloten en als ze dan gaan gaan houtbijten of luchtzuigen dan is dit een stalondeugd. Ja, gek hè? Paarden krijgen dekens op en ijzers onder hun hoeven en lekkere brokken voorgeschoteld. Het hooirantsoen wordt beperkt want daar krijgen ze zo'n dikke buik van. De paarden mogen, als ze geluk hebben, een keer per dag een uurtje rennen waarin ze dan ook nog precies in de krul moeten lopen waarbij iedere pas gecontroleerd wordt. Sommige paarden mogen niet in de wei want dan doen ze zo gek en krijgen ze blessures. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wij zien dat paarden die in een kudde komen ontzettend opknappen. Probleempaarden zie je echt veranderen door het sociale contact, het bewegen, het eten, etc. Daarnaast zul je bij probleempaarden je aanpak moeten veranderen. Vraag jezelf eens af wat het probleem kan zijn. Welk karakter heeft jouw paard, welk karakter heb jezelf? Meestal ben jij het probleem en niet het paard. We staan helaas niet vaak stil bij wat het paard nu eigenlijk wil. Door minder te willen van je paard en hem de tijd te geven, krijg je uiteindelijk meer van je paard. Door het afdwingen en het paard geen tijd te gunnen zijn probleem te overwinnen, krijgt het paard uiteindelijk geen respect voor je maar afkeer en angst.

Gelukkig zie je dat veel paardenbezitters zich afvragen wat nu goed is voor het paard. De term natuurlijk paardenhouden duikt hierbij frequent op. Wat is dat eigenlijk, natuurlijk paarden houden? Om een paard natuurlijk te houden moet je kijken naar hoe een paard in vrijheid zijn dag besteedt. Wat dan opvalt is dat paarden vooral bewegen, wel 20 uur per dag! Tijdens dat bewegen eten ze zo'n 14 tot 16 uur. En paarden ijn bovenal kuddedieren en hebben sociaal contact nodig. Als je dat dan vergelijkt met een doorsnee paard op stal dan kun je wel begrijpen dat dat niet goed kan zijn voor het paard, hij wordt er zeker geen happy athlete van. Nu is op paarden rijden helemaal niet natuurlijk dus daar ga je al. We kunnen dus paarden niet natuurlijk houden maar wel zoveel mogelijk proberen te benaderen.

Ik wil hier op mijn site niet verder op in gaan omdat er al een heel goede site over natuurlijk paarden houden bestaat. Kijk hiervoor op: www.paardnatuurlijk.nl. Ga gewoon eens kijken op die site en laat het eens bezinken. Ook mensen die hun paard zo natuurlijk mogelijk houden, hebben dit niet van de één op de andere dag gedaan. Dat is ook een proces waar je doorheen moet. Maar als je eenmaal zover bent wil je niet meer anders en je inmiddels blije paard ook niet.

grappig paard

voeten